Energiamittareiden uudistus Suomessa

Energiamittareiden uudistus Suomessa

Suomessa toteutettavan mittausuudistuksen uusissa, älykkäissä sähkömittareissa on kotiautomaatioliitäntä, joka mahdollistaa sähkömittarin luennan asiakkaan omaan käyttöön. Tätä uutta ominaisuutta voit hyödyntää erilaisissa älykkäissä sähköjärjestelmissä, kuten esimerkiksi kotiautomaation ohjaamisessa tai ajoneuvojen latauslaitteissa.

Mittausuudistuksen uudet, älykkäät sähkömittarit on varustettu RJ12-liittimellä, jonka kautta saat hyödynnettyä mittarin mittaustietoa. Vanhemmissa mittareissa tätä ominaisuutta ei ole. Liittimen kautta voidaan lukea tietoa mittarista ulos, mutta sen kautta ei voi vaikuttaa mittarin toimintaan tai sen sisältämiin tietoihin.

Liitin eli asiakasrajapinta on nimetty eri tavoin eri maissa. Liitintä kutsutaan eri maissa myös nimellä P1-portti, H1-portti sekä HAN-portti, joka tulee englannin kielen sanoista Home Area Network.

Tyypillisiä mittaustietoja hyödyntäviä järjestelmiä ovat kotiautomaatiojärjestelmät sekä ajoneuvojen älykkäät latauslaitteet. Saadaksesi mittarin mittaustiedot käyttöösi, tarvitset mittarisi liittimeen kytkettävän laitteen tai sovittimen, jonka kautta mittaustiedot siirtyvät. Mittarin tiedot ovat lähes reaaliaikaisia ja ne soveltuvat esimerkiksi älykodin ohjaukseen, energiankäytön seurantaan sekä laskujen tarkastukseen.

HAN-portin avulla asiakas voi ottaa käyttöön oman päätelaitteen reaaliaikaiseen sähkömittarin tietojen lukemiseen. Tiedot päivittyvät 10 sekunnin välein. Seurattavia mittaustietoja ovat muun muassa kulutus- ja tuotantotiedot sekä vaihekohtaiset tehot.

Mittarissa kotiautomaatioliitin on asennusvaiheessa asetettu oletuksena pois käytöstä. Liitännän saat otettua käyttöön ottamalla yhteyttä sähkönjakeluyhtiösi asiakaspalveluun. Aktivoinnin jälkeen voit yhdistää päätelaitteesi sähkömittariin. Tämä tapahtuu kytkemällä RJ12-liittimellä varustettu kaapeli sähkömittarin HAN-porttiin. 

Jos sinulla ei ole HAN-portillista sähkömittaria, voit yleensä tilata sähkömittarin vaihdon jakeluyhtiösi asiakaspalvelusta. Mittarinvaihdosta veloitetaan yleensä palvelumaksuhinnaston mukainen maksu.

Uudistus on meneillään ja ainakin Caruna, Helen, Elenia ja Vantaan Energia ovat jo asentaneet uusia mittareita. Lisää tietoa löydät oman verkkoyhtiösi sivuilta. Laitteina käytetään muun muassa Aidonin mittareita, jonka tarkempi HAN-rajapinta kuvaus (Helen) löytyy tästä.

Kotiautomaatiokauppa tarjoaa sovittimet Z-Wave- ja Zigbee-pohjaisiin järjestelmiin. Kysy meiltä lisätietoja!

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.